Thomas tog dag

Hjemmebagt sigtebrød

 

P6020007

Jeg elsker egentlig at bage. Både brød, kager og kreere desserter. Men de sidste tre år hvor vi boede i Bangladesh blev det ikke rigtig til noget. En ting var, at det var et træls køkken og varmt og fugtigt, men ingredienserne til det var mildt sagt elendige. Man kun få hvedemel eller knap så meget hvedemel. Allerede der går det galt synes jeg. Ind i mellem fik vi en sending rugmel, eller vi købte med fra vores rejser og så blev der bagt rugbrød, men det blev ikke til meget mere end det. Jeg synes sådan noget bolle eller brødværk, skal have lidt mere i sig end bare ren hvedemel.

Så det er bare en af goderne ved at være i Danmark for tiden. Jeg har fået mig en masse forskelligt lækkert mel og i går satte jeg så gang i et par brød. Jeg kiggede lidt i mine bøger og på nettet og fandt frem til nogle nogenlunde forhold når det kom til at bage et sigtebrød. Jeg er egentlig ikke den store brødspiser, men barnet kan godt lide det og det er jo langt federe at give ham noget hjemmebagt, en noget fra en pose i supermarkedet. Synes jeg.  Så jeg lavede det lidt på gefuhl og resultatet er ganske acceptabelt. Og så sælger en gård der ligger lige om hjørnet honning fra egen avl. Mummenum!!!

 Det sagt, så skal jeg da helt klart også have gang i en surdej og igang med rugbrød. Det meste brød er bare bedre på en surdej.

Her er min hjemmekomponerede opskrift til 2 brød

8 dl lunken vand
25 gr. gær
500 gr hvedemel
600 gr sigtemel
400 gr ølandshved – eller anden grov hvedesort du kan lide smagen af
3 spsk honning
2 tsk  god groft salt

P6010001

Opløs gær i vandet og ælt så stille og roligt de forskellige melsorter ind sammen med honning og salt. Mængderne på mel er lidt på slump, men du skal ende ud med en blød, men ikke klisteret dej. Dejen skal æltes ca. 8 min på maskine, eller ca 15 min med håndkraft. Vend dejen ud på bordet og lad den hæve i 3 timer.
Efter de 3 timer deler du dejen i 2 lige store stykker og former dem til brød. Du skal ikke ælte eller slå dejen helt ned, bare form dem nænsomt. Så tager du 2 lige store brødforme eller som jeg gjorde, en stor form. Brødene skal smøres ind i smør på alle sider.
Lad dem hæve til dobbelt størrelse, det tager cirka en times tid.

Så skal de i en kold ovn som du sætter til 200 grader og lader dem bage i ca 45 min. De skal være gyldent brune og lyde hult når du banker på dem i bunden. Lad brødene køle af på en bagerist.

Jeg køber iøvrigt min mel hos Aarstiderne.dk de har et okay udvalg og kvalitet og smag er i top.

Fru Rosenfeldt

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Thomas tog dag