Saa gik der 5 aar

Jeg har lavet floedeboller

Det er svaert ikke at savne de danske ting ind i mellem og for nylig var det floedeboller min tanker kredsede om. Summerbird floedeboller. De koster en bondegaard, men de er altsaa ogsaa fantastisk laekre. Virkelig virkelig laekre. De har en laekker marcipanbund, laekker tyk cremet skum og flere lag god chokolade med hoej kakao procent. De er meget langt fra de velkendte pap vaffel bunde i med vekao overtraek til en 10 for 12 stk i brugsen.
Jeg har foer proevet at lave floedeboller men det gik ikke helt som jeg ville og de faldt helt sammen og koekkenet lignede en chokolade eksplosion. Men noed laerer sommer klaedt kvinde at lave floedeboller.
Den stoerste udfordring var at man ikke kan faa pasteuriseret aeggerhvider her og da fyldet er en luftig aeggehvide marengs…ja saa giver det tekniske vanskeligheder. Jeg googlede en hel dem for at finde alternativer og fandt frem til at man selv kunne pasteurisere dem, men metoden var temmelig besvaerlig syntes jeg.
Jeg fandt dog en god loesning ved at lave en italiensk marengs. Det er naar man varmer aeggehvide massen op over et vandbad. Den faar en hel anden tykkere konsistens end den klassiske mareng. Dermed kan aeggehviderne ogsaa varmes op til netop de 71 c som goer at evt. daarligdomme doer i/paa aegget.
Saa jeg gik i gang og det gik overraskende let. Jeg har ikke en el-pisker, men jeg har min fantastiske Bamix stavblender som har en rund, lidt skaev skive som udgoer det for den klassiske model. Det fungerede fint. Smaa 10 minutter piskede jeg over vandbad til baade temperatur og konsistens var som den skulle vaere. Bagefter kom massen i Kitchen Aid’en  og blev pisket igennem paa fuld skrue til det var en tyk masse, som marengs nu enagng skal vaere. Den er meget tykkere naar den laves paa denne maade, end alm. marengs som er piskede hvide med sukker.

Jeg brugte:
3 æggehvider (ml. str. aeg)
150 gram sukker
En sjat vaniliekoncentrat.
(vaniliestaenger her er af meget ringe kvalitet, men det er jo at foretraekke. Vaniliesukker kan garanteret ogsaa fint bruges)
Marcipan er jo ikke lige til at koebe her, saa det laver jeg selv. Helt aerligt saa smager det ogsaa meget bedre, men det er da helt klart nemmre med koebe marcipan og koeber man af god kvalitet, saa smager det jo som det skal. Jeg laver det lidt paa gefuhl og det blliver altid godt. Foerste gang jeg lavede det var det udfra en opskrift fra Camilla Plums bog “Jul”. Der skal laves en sirup af sukker og vand som blandes med mandelmel. Camilla Plum koerer massen gennem en koedhakker og selvom jeg godt nok har en koedhakker, kunne jeg ikke overskue svineriet det sikkert ville give og blandede det ved haandkraft.
500 mandelmel
300 sukker
2 del vand
Maalene er cirka maal, jeg sjusser mig altid frem til hvad jeg synes er bedst.
Sprut maa man ikke glemme. Man kan nemt blande lidt spiritus i massen og det smager helt fantastisk.
Til floedebollerne brugte jeg et trick som min veninde Louise havde givet mig. Mandelmel, sirup og spiritus. Ingen tvivl om at det er nemt at bruge faerdig sirup, men jeg maa indroemme at jeg ikke synes resultatet er helt saa godt som Camilla Plum maaden. Struktur og smag synes jeg er bedre med sidstnaevnte. Men i en hurtig vending er det helt klart nemt og smager fint.  Jeg brugte moerk rom til den ene halvdel og Baileys til anden halvdel. Jeg lavede cirka 200 gram marcipan til denne portion floedeboller.
Jeg lavede 12 runde marcipan bunde med ca. 5 mm. tykkels. Bagte dem i ovenen paa 200 c til de blev gyldne i kanten, cirka 3 min. (vigtigt at holde oeje) og lod dem saa hvile, toerre op og koele af paa bage risten i smaa 10 minutter.
Min marengs puttede jeg i en sproejtepose med en stjerneformet tylle og fordelte i rigelige maengder paa marcipanbundene. En plastikpose med hul i det ene hjoerne kan ogsaa klare jobbet.  Herfter skal de faktisk bare staa og toerre op saa marengsen “haerder” og bliver mere fast at have med at goere.  Mine stod i ca. 3 timer.
Jeg smeltede 150 gr. hhv. moerk og hvid chokolade og saa fik rom og Baileys floedebollerne ellers hver deres portion med chokolade. Jeg dyppede bollerne ned i chokoladen. Der er noget spild ved det, men det er bedre end et andet tip jeg laeste om hvor floedebollerne skulle staa paa en rist, have bagepapir under, chokoladen skulle haeldes over med en ske og det der roeg paa bagepapiret skulle saa smeltes igen og man startede saa forfra til de var helt daekkede. Det magtede jeg ikke lige. Min maade fungerede ogsaa fint og svinede helt klart mindre end hvad jeg forestiller mig det andet goer. Og saa gaar det nok ogsa hurtigere.
Her i varmen tager det laaaang tid for chokoladen at haerde. De kom under ACen en times tid og saa i koeleskab. Vi fik en floedebolle hver til dessert og de smagte helt perfekt. Dog lidt for tyk marcipanbund selv til min smag og jeg ELSKER ellers marcipan. Dagen efter fik vi vist ogsaa en floedebolle og der var de faktisk endnu bedre. To dage efter havde vi gaester og de synes ogsaa at de var helt fantastiske. Saa bestemt en succes. Det tager lidt tid og kan vaere lidt omstaendigt, men saa er det heller ikke vaerre. Det er i hvert fald ikke sidste gang jeg laver det. Naeste gang taenker jeg at marengsen skal farves lidt.
Billedet her er af floedebollerne. De er pyntet med ren chokolade, fint hakket skolekridt…mmm…lakrids, og den klassiske model med kokos. Alle var lige gode J

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Saa gik der 5 aar