Og så ved lægen

Forskel på intorelance og allergi

Jeg beklager hvis at det allerede er kedeligt at læse om det her mælkeshow, men meget af det der kommer på bloggen den kommende tid, er nok om det. Det fylder, og kommer forsat til at fylde, en hel del i vores hverdag jo. 

Flere har spurgt om han kunne tåle x, y, z produkter og om det var laktosen han ikke tåler.  

Der er stor forskel på laktoseintolerance og mælkeallergi og her er lidt om det kort fortalt.

Laktoseintolerance er laktose/mælkesukker som mange, 1 ud af 10 i Dk, har svært ved at fordøje. Det er enzymet laktase som nedbryder laktose og det har man så enten har for lidt, eller slet intet af. Det giver mavekneb, dårlig mave, luft i maven og ubehag. Man tåler som sådan godt mælkeprodukter, men skal passe på med de fede mælkeprodukter som fløde, youghurt, A38 osv. for dem kan man så ikke nedbryde og derfor giver det problemer. Der findes heldigvis rigtig mange laktosefri produkter efterhånden. Iøvrigt tåler stort set ingen i Asien laktose. Det er ret sjældent at børn får laktoseintolerance og de tåler faktisk laktose endnu bedre end voksne og har store mængder laktase enzym fra starten

Mælkeallergi er når man ikke tåler proteinerne i mælken og immunsystemet ikke kan hjælpe til. Det giver dårlig mave, opkast, allergiske reaktioner som nældefeber, løbende øjne og næse, astma og eksem. Det er langt mere besværligt end når det er laktosen, for det eneste man kan gøre er, at udelukke mælk fuldstændigt. Mælkeproteiner er nemlig i alle mælkeprodukter. Mælk, smør, yoghurt, fløde, og og og… Her er alternativerne bl.a. soyaprodukter som også er kommet rigtig meget frem de sidste år. Desværre er det bare sådan at mælkeallergikere ofte tåler soya ret dårligt og for vores vedkommende må børn under to år slet ikke få soya produkter. De har nemlig endnu større mulighed for at udvikle soya allergi. 2% af alle børn får mælkeallergi, men heldigvis vokser 9 ud af 10 fra det omkring 3 års alderen. 

For os bliver det egentlig bare sådan at vi primært kommer til at spise uforarbejdede fødevarer. Det er langt det nemmeste når vi er er herude og reglerne ikke er de samme ift. ingredienslisterne. Vi køber meget importeret men igen er det ikke samme regler. Og så har vi tasken fyldt med snacks som vi ved er ok og en madpakke med når det er madtid.

Her er alt det vi skal være opmærksomme på og undgå




Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Og så ved lægen