Bryllups forberedelser

Da den gale bager bed mig

Saa langt tilbage jeg kan huske, har altid syntes at det var fantastisk at bage. (men det var vist ikke altid til mine foraeldres uddelte begejstring pga. svineriet) Min foerste bagebog var ?Totte bager?. Den blev bagt de foerste 100 gange og det var egentlig ikke fordi det var en specielt fantastisk kage, men den var nem og jeg hyggede mig. Om mine foraeldre spiste den hver eneste gang, tvivler jeg paa 😉




Lysten til at bage og laver soede sager er blevet ved og jeg kastede mig for et par aar siden ud i at proeve at lave fondant kager. Det er meget sjov, enormt tidskraevende og der skal en god portion kreativitet og taalmodighed til. De sidste 2 ting er ikke mine staerke sider. Dels begynder jeg at kede mig naar den er lagt sammen og skal pyntes da det er en ret lang proces, dels er mit kreative gen ikke specielt stort. Saa det er ikke altid et smukt resultat med de to kombinationer.  Men jeg hyggede mig med det og har faaet en masse gode redskaber og hyggelige dimser jeg stadig bruger. Der er ikke de store muligheder her i Vietnam til indkoeb af den slags bagesager og med den varme der er her, saa er en saadan kage ikke saa holdbar…og jeg har slet ikke naevnt at jeg kun har en dum miniovn saa muligheden er der ikke engang saadan rigtig. Jeg vil saa gerne have en ny ovn, men det er bare ikke lige til. Dels er de ikke billige her og dels skal den staa i kaelderen. Vi ser indimellem nogle brugte nogle til en god pris, men det er som regel med gasovn og det gider jeg simpelthen ikke. Udover det saa er det traels at bage broed og boller i en miniovn. Der er en kun een plade til den, saa ofte haever 2/3 af bollerne paa bordet paa bagepapir og naar jeg saa MEGET forsigtigt loefter det over paa pladen, sker det alligevel at halvdelen mister pusten og falder sammen. Ikke saerlig fedt. Jeg har en masse projekter jeg gerne vil kaste mig ud i ? f.eks. den beroemte Soeren Ryge kringle. Men det maa vente til en ny og stoerre ovn indfinder sig.


Hvis nogen skulle synes at det kunne vaere sjovt at proeve Totte kagen er opkskriften her ? den er genial at lave med boern naesten uanset alder, fordi den er saa nem og de selv kan vaere med og roere og haelde.


“Når Totte skal bage, skal han bruge en masse ting. Han skal bruge et æg, sukkerposen, melposen og smørpakken. Og han skal bruge piskeriset og en skål til at piske i, en kop til at hælde med, en ske til at røre med, en kageform til at bage kagen i – og en skammel til at stå på. Tottes far hjælper Totte med at tænde ovnen, så den kan blive godt varm. Totte tager sit forklæde på. Så gør det ikke så meget, hvis han spilder. Totte tager først ægget og knækker det på skålens kant. Så hælder han det, der er inde i ægget, ud i skålen. Hovsa! Det røg ud i en fart! Sikke et held at det hele kom i skålen. Totte tager en kop sukker fra sukkerposen og hælder oven i ægget.Så skal ægget og sukkeret piskes godt sammen. Puha, Totte bliver helt træt i armen af at piske. Totte tager en kop mel fra melposen og hælder ned på ægget og sukkeret. Så skal det hele røres sammen med skeen, men… hvor er det dog sejt. Der må vist kommes lidt smeltet smør i. Ja, så må han jo have fat i en kasserolle. Totte henter kasserollen i skabet. Han kommer tre store skefulde smør i kasserollen. Far tænder en af varmepladerne. Totte rører i smørret, mens det smelter i den varme kasserolle. Når smørret er helt smeltet, hælder Totte det ned i skålen til ægget og sukkeret og melet. Nu er det meget lettere at røre i dejen. Mmm, det smager godt. Så skal bageformen gøres klar. Totte tager lidt smør på smørpapiret og gnider det rundt i bunden og på siderne af kageformen.Totte drysser en lille smule mel ned i kageformen. Han ryster kageformen, så melet rigtig kan sætte sig fast på smørret. Så hælder Totte dejen ned i kageformen. Han skraber skålen med skeen, så det hele kommer med.  Nu skal kagen bages. Totte sætter den forsigtigt ind i den varme ovn.  Mens Totte venter på, at kagen skal blive færdig, vasker han op og rydder til side. Så går der lang, lang tid, mens kagen bager. Men nu må den da være færdig. Totte lukker ovndøren op og kigger ind. Ja, den er færdig! Brun og fin er den! Far hjælper Totte med at tage kagen ud af ovnen, som nu er meget varm. Totte laver saftevand, mens kagen står på en tallerken og bliver kold.  Og så kan Totte invitere mor og far på saftevand og kage”


1 æg
1 kop sukker – jeg mener vi brugte en lille kaffekop, dem til underkop
1 kop mel
3 gode skefulde smør
Lidt vanilje
En lille form/fad

Bages ved 200 g i ca 30-40 minutter.

Det er en lidt haard kage, men smager udemaerket.  Vi fik vist tit creme fraiche til. Lidt friske baer er nok heller ikke daarlig. Den kan jo ogsaa liiiige piftes op med lidt hakket chokolade, eller marcipan. Eller revet aeble og kanel..eller..eller…Maaske jeg bare selv skulle bage den igen en dag og se hvordan den er nu 20 (!!!) aar senere.


Her er lidt billeder fra mit fondant kage eventyr.

Det her er de foerste jeg lavede





?

Den foerste kage jeg lavede  – til min veninde Malene da hun havde sidste arbejdsdag

?

Nr. 2, som jeg havde med hjem til mine gudforaeldre Niels og Birgit

?

En foedselsdagskage som ikke helt kunne klare turen fra Kbh til Slagelse


Nr. 4 Da Kim og Lea flyttede ind i deres nye hus

?



Og saa fik jeg lidt mere rutine og lavede bl.a. disse kager

?

Til en herre julefrokost





?

50 aars foedselsdag






Kage til en mercedes elsker






Pige foedselsdag

1 kommentar

  • Lea

    Hallo hvor er min nurse kage??? Den kan du da være stolt af

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bryllups forberedelser