Så er det weekend

Så er der lavet dej til julekager

Jødkager, brunkager, pebernødder og en vanilje/mandel småkage dej.

Jeg har lavet rigtig rigtig meget…som i VIRKELIG meget. 2,1 kg. brunkage dej, 1,1 kg. pebernødder og 800 gram hhv. jødekager og vanilje dej. Vaniljekranse er et kapitel for sig. Det er min yndlingssmåkage og det bliver ikke i dag. Den vil jeg helst have frisk og igennem kødhakkeren.

Lene var så sød at sende julekrydderier, hjortetaksalt og potaske sidste år. Men det kom jo først frem engang i januar så fik det ikke brugt. Tilgengæld havde jeg jo så heldigivis til denne gang. Havde nemlig glemt alt om at købe med da vi var hjemme i sommer. Men nu er der jo så også “kun” de portioner der er. Så de skal holde længe.

Brunkagerne (400 stk) lavede jeg udfra Camilla Plums opskrift og hold nu op hvor det dufter dejligt og helt rigtigt. Glæder mig til at lave dem…snart. Har pakket dem ind i portioner og så kan der gives et par stykker væk hvis nu det er.

500 gr. smør
500 gr. sukker (jeg brugte 200 brun farin og 300 alm sukker)
250 gr. sirup
Kommes i en grydes ved lavt blus så det smelter sammen.

15 gr. potaske
15 gr. stødt kanel
7,5 gr. stødte nelliker
7,5 gr. ingefær
125 gr. smuttede og hakkede mandler.
revet skal af 1 citron
Krydderier, mandler og citron vendes i smør blandingen og den køles helt af.

500 gr. mel
Først når blandningen er HELT kølig, men ikke køleskabskold, røres melet i. Kommes melet i inden det er kølet af, så skiller det.

Jeg har så lavet mine til 8 ruller og lader dem trække i fryseren til når de skal bruges og får rigtig meget god smag. 150 grader i ca. 10 min.

?

KAen kan da uden problemer klare 2 kg dej 🙂

?

8 ruller a´300 gram. Der er vist riiiigeligt

Så skal den bare lige have et fint bånd og et lille kort med bagegrader og tid og så er der en fin værtindegave.

Pebernødderne (175 stk) brugte jeg Lagkagehusets opskrift til. Den er voldsomt populær og den skulle naturligvis afprøves. Men jeg kom til at lave en fejl. Jeg vil dog ikke ud med fejlen førend at jeg har prøvet at bage nogle af dem og smagt om det er en graverende fejl. Men opskriften er dog skrevet rigtigt ind ;o) 

250 g smør
250 g sukker
1 dl fløde
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
1 tsk stødt peber
1 tsk kardemomme
1 tsk stødt ingefær
1 tsk kanel
500 g hvedemel

Rør fløde, smør og sukker sammen. Tilsæt krydderier, bagepulver og natron og tilsidst melet. Lad dejen hvile køligt i 1 time. Tril dejen til små kugler (og de skal være mindre end man lige tror, da nødderne hæver meget!) og bag i ovnen ved 200 grader i ca. 8 minutter.

Mmmm…man kan se alle krydderierne i pebernødderne.

Jødekagerne (75 stk)er lavet udfra politkens bagebog opskrift og de skal jo bare pyntes inden de bages.

250 gr. mel
1/4 tsk hjortetaksalt
1 tsk kardemomme ell. ½ tsk hjemmestødt
Sigtes sammen i en skål

175 gr. koldt smør i tern
Æltes sammen med melblandningen

125 gr. sukker
1 tsk. revet citronskal
1 æg.
Sukker og citron blandes i og dejen samles med ægget.

Når de skal bages skal de pensles med en blandning af 1 æggeblomme og 1 spsk fløde og pyntes med hakkede smuttede mandler og kanelsukker. 180 grader i 5-7 minutter/ taget farve i kanten.

Glemte at tage billeder inden… Men you get the picture

Vanilje/mandel dejen er samme som Lego dejen og de er god til at drysse med hvad der nu er; appelsinskal, tranebær, kokos…hvad der nu lige er.

Jeg har rullet og pakket dem alle ind og smidt i fryseren. Så de er nemme at tage op, skære skiver og give 10 min. i ovnen. SÅ nemt.

Julen skal nok komme til Vietnam :o)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så er det weekend